Zatopená podlaha? 5 rad, jak správně postupovat

Pokud byla podlaha zatopena při povodních, je nutné rychle reagovat, aby se minimalizovaly škody a předešlo dlouhodobým problémům, jako je plíseň nebo poškození konstrukce podlahy. Dbejte především na svou bezpečnost a situaci pečlivě dokumentujte (fotky, video). Následujte stručný návod, jak postupovat při řešení zatopené podlahy.

1. Okamžité odstranění vody
Po zatopení podlahy je nejdůležitější co nejrychleji se zbavit vody. Použijte vysavač na mokré povrchy, otevřete okna a zapněte ventilátory. Staré ručníky, deky nebo hadry pomohou nasáknout vodu z povrchu. Pokud máte k dispozici odvlhčovače, použijte je na důkladné vysušení. Také nezapomeňte zkontrolovat rozvody vody a kanalizaci, aby nedošlo k dalším škodám.

2. Demontáž podlahy
Pokud podlaha vykazuje známky poškození, je nutné ji odstranit. U plovoucích podlah poznáte potřebu demontáže podle nabobtnalých, zvlněných nebo uvolněných lamel. Tyto deformace naznačují, že voda pronikla do podkladu. U lepených podlah je odstranění nezbytné, pokud se podlaha odlepuje od podkladu, zvedají se její okraje nebo je povrch nerovný. Oslabené lepidlo ztrácí svou pevnost vlivem vlhkosti, což může vést k dalším škodám. Při odstraňování podlahy postupujte opatrně podle pokynů výrobce nebo se obraťte na odborníka, abyste předešli poškození podkladu či okolních konstrukcí.

3. Kontrola podkladu
Po případném odstranění podlahy je důležité zkontrolovat stav podkladu. Podklad může být z betonu, dřevěných desek (OSB) nebo jiných materiálů. Dřevěný podklad může nasáknout vodu, což může vést k jeho deformaci, plísním nebo hnilobě. Beton zase potřebuje delší dobu na vyschnutí, a pokud není dostatečně vysušen, může vlhkost způsobit problémy při pokládce nové podlahy. Proto je vhodné využít profesionální vysoušení, které zajistí důkladné vysušení podkladových vrstev.

Zároveň je důležité použít dezinfekční prostředky, aby se zabránilo vzniku plísní a bakterií.

4. Vysušení prostoru
Pro rychlé vysušení použijte výkonné ventilátory a odvlhčovače vzduchu, které necháte běžet několik dní, dokud nebude podklad i prostor zcela suchý. Pravidelně kontrolujte vlhkost, pokud máte například k dispozici i obyčejný měřič vlhkosti. Konečné posouzení, zda je podklad dostatečně suchý, by měl vždy provést odborník, který se věnuje pokládce podlahových krytin.

5. Opětovná instalace podlahy
Pokud jste podlahu demontovali a podklad je zcela suchý, můžete přistoupit znovu k pokládce původní podlahy. Je důležité, aby původní podlaha nebyla poškozena a byla dobře vysušená. Před samotnou montáží však doporučujeme důkladně zkontrolovat stav podlahy a její přilnavost k podkladu, abyste předešli budoucím problémům.

V případě, že vaše podlaha vykazuje viditelné deformace, bude nutné ji vyměnit. Je důležité jednat rychle, aby se předešlo vzniku dlouhodobých problémů, jako jsou plísně nebo narušení konstrukce podlahy způsobené zbytkovou vlhkostí. To je velice důležité, a proto se neváhejte obrátit například na odborné technické poradce, podlaháře firmy ve svém okolí nebo Cech podlahářů.

Petr Polášek
technik podlahových krytin
Mobil: +420 724 405 603
E-mail: petr.polasek2@fatra.cz